A. ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΚΗ ΝΟΣΟΣ (ΓΟΠΝ)
Ο όρος ΓΟΠΝ περιγράφει την παθολογική κατάσταση κατά την οποία έχουμε συμπτώματα ή ιστοπαθολογικές βλάβες στον οισοφάγο από παλινδρόμηση γαστρικού ή γαστροδωδεκαδακτυλικού υγρού.
Ο οισοφάγος είναι ένας μυϊκός σωλήνας, ο οποίος συνδέει τον φάρυγγα με τον στόμαχο για τη μεταφορά της τροφής. Αυτός ο σωλήνας έχει μηχανισμούς (η κινητικότητά του, η οποία με τη κατάποση της σιέλου αυξάνεται, η παρουσία του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα) που δεν επιτρέπουν την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον αυλό του. Όταν αυτοί οι μηχανισμοί διαταραχθούν, όπως μπορεί να συμβεί σε παθήσεις που μειώνουν την κινητικότητα του οισοφάγου – σκληρόδερμα, ν. Chagas, αγγειακά εγκεγαλικά – ή που διαταράσουν τη πίεση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα – παρουσία διαφραγματοκήλης, λήψη φαρμάκων, λήψη μεγάλων ποσοτήτων λιπαρής τροφής, σοκολάτας, καφέ, αλκοόλ ή/και όταν αυξηθεί η οξύτητα του γαστρικού οξέος έχουμε την εκδήλωση της νόσου.
Φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ένα ποσοστό 2% έχουμε παλινδρόμηση και σε ένα 0,3% κατά τη διάρκεια της νύχτας
Είναι νόσος πολύ συχνή καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν απ’ αυτήν.
Ποια τα συμπτώματα αυτής;
Οπισθοστερνικός καύσος, ο οποίος μπορεί να επεκτείνεται στη πλάτη ή/και στις ωμοπλάτες.
Ρέψιμο, το οποίο συνοδεύεται από παλινδρόμηση στομαχικού περιεχομένου στο φάρυγγα με αποτέλεσμα την αίσθηση πικρής γεύσης. Συνήθως εμφανίζεται μετά από πλούσια και λιπαρά γεύματα.
Δυσφαγία, η οποία ερμηνεύεται ως δυσκολία στη κατάποση. Συνήθως προκαλείται από καλοήθεις στενώσεις του οισοφάγου, λόγω της χρόνιας φλεγμονής από τη παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται περισσότερο αισθητή στη λήψη στέρεου φαγητού.
Οδυνοφαγία, η αίσθηση οπισθοστερνικού πόνου με την κατάποση.
Άλλες εκδηλώσεις της νόσου είναι η διαβρωτική οισοφαγίτιδα, η οποία μπορεί να γίνει αιμορραγική (2-6% των περιπτώσεων), οι στενώσεις, ο οισοφάγος Barrett, το άσθμα, ο χρόνιος βήχας, η βραχνάδα στη φωνή, η υποτροπιάζουσα ωτίτιδα και αμυγδαλίτιδα στα παιδιά καθώς και αλλοιώσεις στη γλώσσα και στα δόντια.
Τα όπλα για να διαγνώσουμε τη νόσο είναι η γαστροσκόπηση, η μανομετρία οισοφάγου (η μέτρηση της πίεσης στον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα) και η πεχαμετρία ( η μέτρηση της οξύτητας του γαστρικού υγρού).
Η αντιμετώπιση της νόσου έχει σχέση με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.
Στις ήπιες μορφές συνιστούμε αλλαγή του τρόπου ζωής με τη λήψη αντιόξινων, προκινητικών σκευασμάτων ή τη λήψη ρανιτιδίνης, στις μέτριες μορφές φαρμακευτική αγωγή με αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, ενώ στις βαριές, ειδικά επί κινδύνου επιπλοκών τη χειρουργική επέμβαση.